неділю, 13 грудня 2020 р.

СВЯТО АНДРІЯ ПЕРВОЗВАННОГО


Одним із перших свят зимового циклу вважається свято Андрія, день пам'яті Андрія Первозванного,  яке відзначають 13 грудня.  Свято має свою історію.
За євангельським переказом, Андрій родом з Віфсаїди (Галілея). Він був найближчим учнем пророка Іоанна Предтечі, який направив його до Ісуса, вказавши, що він є Агнець Божий. Оскільки Андрій першим з апостолів, хто пішов за Христом, тому апостола й називають Первозванним.
Сповнений Духа Святого  після зішестя його на апостолів святий Андрій вирушив проповідувати в східні країни. Він став славити Бога різними мовами, яких раніше не знав. Побував у  Малій Азії, Фракії, Македонії, на узбережжі Чорного моря,  у Криму, Причорномор'ї  і по Дніпру дібрався  до того місця, де тепер розташований Київ. За «Повістю минулих літ»,  у Київських гір апостол Андрій сказав: «Чи бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, буде місто велике, і Бог спорудить багато церков». Апостол піднявся на гори, благословив їх і поставив на вершині хрест.
Потім святий Андрій продовжив свій шлях. Не дивлячись на те, що шлях  Первозванного  був устелений образами й муками від язичників, Він творив багато чудес за підтримки  Господа.  Апостольський шлях Святого  закінчився на  62 році життя в грецькому місті  Патри,  де його було розп’ято на хресті.  
Наші предки були переконані, що  свято Андрія  Первозванного  - це початок  справжньої зими. З цим пов’язували ряд прикмет:
1. Земля вкрита снігом – чекай холодну й сніжну зиму. 
2. Якщо у цей день падає сніг і не розтане до вечора, то він буде лежати ще 110 днів.
3. Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум, заметілі, а якщо стоїть тиша, то зима буде спокійною.
4. Якщо у цей день морозно, але ясно, до доброго і гарного врожаю. Холодно, але сонячно? Бути гарному врожаю. 

З цим християнським святом пов’язано чимало традицій, зокрема  ворожіння, парубочі збитки, гра «Калита»,  які збереглися й до сьогодні. Якщо хочете детальніше про це знати, то вам сюди. Цікаве й тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар