понеділок, 18 січня 2021 р.

"ПРИЙШОВ ПРЕДТЕЧА І ЗАБРАВ СВЯТА НА ПЛЕЧІ" (усна народна творчість)

Зимові свята,  які починаються  4 грудня зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму», підходять до завершення. Залишається Водохресний Святвечір – 18 січня, Водохреща Господа Ісуса Христа – 19 січня; Собор Предтечі і Хрестителя Іоанна ( у народі -Івана Хрестителя) – 20 січня. Недаремно  наші пращури казали: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі».
Надвечір’я Богоявлення – 18-те січня українці називають  по-різному: «Бабин вечір», «Голодна кутя», «Другий Святвечір», «Навечір’я Хрещення»,  «Голодний Святвечір», «Водохресний Святвечір», «Щедрий вечір». Історія свята пов’язана з  днем Хрещення Господнього. 
За християнськими звичаями, увечері  цього дня треба сходити до церкви й освятити воду, яка вважається цілющою. Удома нею потрібно окропити всіх членів сім’ї, житло, усе господарство. Адже в народі вірять, що це захистить усю родину  від проблем і негараздів. 
Як і 6 січня, після сходу першої зірки відбувається сімейна вечеря. Зазвичай, подаються пісні страви (не обов’язково 12). Трапеза починається із вживання освяченої води – для зцілення душі й тіла.  До речі, вже не запрошуються святі душі, бо вважається, що вони повертаються в потойбічний  світ (звідси й назва «голодний Святвечір», «голодна кутя»). 
У цей вечір обов’язковим є обряд спалювання Дідуха. Кажуть, щоб душі предків відлетіли на небо. Попіл з нього  розкидають  на городі,  «щоб огірки родили», «щоб був гарний урожай у році новому». 
Будьте спостережливими!
У Святвечір мете заметіль і дме сильний вітер – буде дощове й холодне літо.
Якщо в Святвечір вдарять сильні морози, то рік буде дуже врожайним і успішним.
На деревах багато снігу – чекайте на багатий урожай плодів і меду.
Якщо на небі яскраві зірки, то ягнята будуть добре плодитися.
Випав сніг у Водохресний святвечір – чекайте на добрий врожай зернових культур.

19 січня кожного року відзначають Богоявлення Господнє (Водохреща). Свято було встановлене на згадку про чудесне Богоявлення Пресвятої Трійці на річці Йордан, де проповідував та охрещував пророк і предтеча Іоанн Хреститель. За християнськими розповідями,  одного разу під час здійснення обряду хрещення в йорданських водах, Іоанн  побачив людей Ісуса з Назарету. Як повідомляє Євангеліє, він одразу впізнав Спасителя і здивувався. «Мені треба хреститися від Тебе чи тобі йти до мене?» - запитав Іоанн Ісуса. Спаситель відповів: «Потрібно нам виконати всяку правду». Тоді Іоанн сказав присутнім: «Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!» Як тільки Ісус вийшов із священних вод річки Йордан після хрещення,  розкрилися небеса й на його плече опустився голуб. Це був Святий Дух. Голос з неба промовив: «Це є Син мій улюблений. У Ньому Моє благовоління». Так була явлена Пресвята Трійця:  Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. 
Звідси й пішла традиція хрещення у воді, освячення води, а свято називають Богоявлення або Водохреща. Освячену воду зберігають впродовж усього року в скляному посуді – до наступного свята Богоявлення. Вважається, що вона цього дня стає цілющою, тому її вживають при різних хворобах.
Найважливіша традиція цього дня – відвідування Храму Божого, вживання освяченої води, умивання нею всіх членів родини, купання у відкритих водоймах (кажуть, що це купання захистить від усіх хвороб протягом року).

Наступного дня після Водохреща, 20 січня,  - Івана (Йордана). У цей день  вшановується Іоанн Хреститель (Іван Предтеча),  який здійснив обряд хрещення Ісуса Христа у водах річки Йордан
У Святому Письмі сказано, що саме Іоанн був останнім біблійним пророком, який передбачив прихід Ісуса Христа. Оскільки він здійснював ритуальне очищення водою - хрещення, тому дістав назву Хреститель.

На які погодні умови треба звернути увагу в цей день?
Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги.
Якщо в цей день – повний місяць, то навесні буде сильна повінь, і річки вийдуть з берегів
Заметіль 20 січня – до вітрів і снігу на Масляну
Якщо над водою висять хмари – буде хороший урожай хліба.
Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку.

Друга назва цього свята — Посвятки, тобто кінець свят. Тож  веселіться аж до найсуворішого Великого  посту.

За інтернет-джерелами 1  2  3  4

Немає коментарів:

Дописати коментар