понеділок, 12 квітня 2021 р.

ПРОБНЕ ЗНО-2021


10 квітня відбулося пробне ЗНО-2021. Випускники з нетерпінням чекали цього "тренування", бо цьогорічні зміни в підходах до укладання завдань з української мови викликали неабияку боязнь. І хоч усі були знайомі з демонстраційним зошитом, кожному зареєстрованому учаснику хотілося спробувати "цього хліба". Мабуть, тому й серед предметів-лідерів пробного ЗНО, на які найбільше зареєструвалося чернівецьких випускників,  - українська мова та література. 

12 квітня працювала у групі експертів з визначення порогу "склав/не склав" з української мови та літератури при Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти. Яка думка колег про зміст завдань пробного ЗНО з української?  Воно зорієнтоване на середнього учня, складено відповідно до затвердженої програми ЗНО з української мови та літератури. Незрозумілою є мета зміни літер на геометричні фігури в завданнях 48-52. Ураховуючи теперішню ситуацію з організацією освітнього процесу, може, не варто вносити зміни у формат тестового зошита? Риторичне запитання...

Враження дітей від завдань надзвичайно різні. Завдання з української літератури легші, ніж завдання з української мови. Найбільше розмов про завдання, які пов'язані з текстами - читання та аналіз. Три тексти про вищу освіту. У кожному з них - різні погляди на неї, оцінка її якості, роль для самореалізації в майбутньому. Чи кожен учасник зрозумів їхній зміст? Не думаю... Зате впевнена, що кожен, хто їх прочитав, має тему для роздумів:"Чи потрібна мені вища освіта? Якою вона має бути?"

Пробне ЗНО-2021. Тестовий зошит з  української мови  перейти

Пробне ЗНО-2021. Тестовий зошит з  української мови та літератури  перейти

Офіційні відеороз'яснення завдань пробного ЗНО-2021 
з української мови і літератури, 
що розроблені ГС «Освіторія» та ОЯО за підтримки МФ "Відродження" 

Відео 1. Українська література. Завдання 1-24. Пробне ЗНО-2021. Офіційні відеороз'яснення. ЗНО з української мови.


Відео 2. Українська мова. Завдання 25-38. Пробне ЗНО-2021. Відеороз'яснення. ЗНО з української мови і літератури.


Відео 3. Українська мова. Завдання 43-47. Пробне ЗНО-2021. Відеороз'яснення. ЗНО з української мови і літератури.


Відео 4. Українська мова. Завдання 58-63, 64-66. Пробне ЗНО-2021. Відеороз'яснення. ЗНО з української мови і літератури.


Відео 5. Власне висловлення. Пробне ЗНО-2021. Відеороз'яснення. ЗНО з української мови і літератури.








1 коментар: