субота, 8 квітня 2023 р.

"НЕ Я Б'Ю - ВЕРБА Б'Є! ЗА ТИЖДЕНЬ - ВЕЛИКДЕНЬ!"


09 квітня всі православні християни відзначатимуть одне з величних дванадцяти свят  - вхід Господній в Єрусалим, яке в народі називають Вербною неділею. Традиційно воно відзначається в шосту неділю Великого посту, рівно за тиждень до Світлого Христового Воскресіння.

Свято має свою історію.

Після дивовижного воскресіння Лазаря, який 4 дні був мертвий, а силою Христовою знов повернувся до життя, багато людей повірили, що Христос - справжній Месія.  Чутка про це  диво поширилися багатьма містами. І тоді Ісус  вирішив  відвідати Єрусалим,  щоб відкрити Себе як Месію  перед релігійними вождями  Ізраїлю, які  не розуміли Ісуса Христа й вороже ставилися до Нього.

За шість днів до єврейської Пасхи Ісус Христос здійснив тріумфальний вхід в Єрусалим. У писанні сказано, що Ісус в’їжджав у місто верхи на ослі. Багато людей вийшли його зустрічати, вони укладали  Його шлях квітами, пальмовими гілками й своїм одягом. Народ голосно сповіщав: «Осанна Сину Давидову! Благословен Грядий в ім’я Господнє!»  Фарисеї хотіли, щоб народ замовчав, але Христос відповів їм: «Якщо вони замовчать, то каміння почне говорити!»

Так зустрічали лише царів. Але Ісус йшов до Єрусалиму не для земної влади.  Цим  показав, що Він – істинний Христос, Месія, Цар, Спаситель і Господь Бог наш, який йде на мученицьку смерть в ім’я спокутування людських гріхів, аби усі люди мали вічне життя. 

Якщо у Старому заповіті Богу в  жертву приносили ягня чи голуба, то в Новому заповіті жертвою став сам  Син Божий - Ісус Христос. Як жертва, Він повинен був померти, а потім воскреснути, щоб після того кожен віруючий у Христа Розп’ятого мав право увійти у Царство Боже.

До входу в Єрусалим Ісус Христос не хотів, щоб Його відкрито називали Месією. А під час служіння в Єрусалимі Ісус вже не заперечував проти такого ймення.  Він оздоровлював кульгавих, сліпих, усіх, хто приходив до нього зі своєю бідою.  Щодня проводив навчання у Храмі.  Вся діяльність в останні дні Ісуса Христа в Єрусалимі була спрямована на те, щоб привернути увагу людей і владні структури Єрусалиму на те, що Ісус – це Месія, Спаситель і Господь Бог наш.

Здавна православні у цей день освячують вербове гілля, що символізує славу Спасителю, який переміг смерть та прокляття Адама та Єви. Після цього святковий букет несуть додому, де він цілий рік буде захищати сім’ю від хвороб, горя та бід. 

Цікавою традицією свята є народне жартівливе «побиття» вербою. При цьому слід примовляти: «Не я б’ю - верба б’є! Верби хлист - б’є до сліз!». 

До речі, молодий осел, на якому Господь увійшов у Єрусалим, - символ  молодої, оновленої віри, яка кожну людину приведе у Царство Боже.

Прикмети свята
📌Ясна і тепла погода - буде урожай фруктів і хліба.
📌Вітряно - літо буде прохолодним.
📌Вдарив мороз - добре вродить пшениця.
📌Якщо посаджена в цей день кімнатна рослина почне добре рости - до прибутку, зів'яне - до збитків.

За матеріалами Інтернет-видань

Немає коментарів:

Дописати коментар