вівторок, 11 травня 2021 р.

БЕЗПЕКА ДІТЕЙ У ЦИФРОВОМУ ПРОСТОРІ


МОНУ надало педагогічним працівникам та батькам рекомендації  про безпеку дітей у цифровому просторі. 

Пресслужба МОНУ повідомляє, що останнім часом все більше і більше спостерігається вплив соціальних мереж в інтернеті на дітей. Тому Міністерством розроблено рекомендації для проведення додаткових профілактичних заходів закладами освіти серед дітей та інформування батьків перейти.

Право дитини на безпеку та захист є базовим та поширюється на її життєдіяльність як онлайн, так і офлайн. Діти мають право на здобуття знань, щоб володіти достатнім рівнем знань щодо ризиків у цифровому середовищі та навичками безпечної поведінки в цифровому просторі,  та на підтримку у використанні цифрового середовища. Надавати таку підтримку є спільною відповідальністю батьків, педагогічних працівників, суспільства загалом. Залучення батьків до освітнього процесу, налагодження ефективних партнерських відносин сприятиме не лише ефективному досягненню результатів навчання, а й формуванню безпечного освітнього та родинного середовища для дитини.

Невід’ємною складовою цього процесу є організація профілактичних заходів. Найбільшої уваги щодо профілактики потребують підлітки (12-17 років), оскільки це етап активного формування самооцінки, інтересів, моральних уявлень, соціальних установок та потреби в спілкуванні з однолітками.

Під час організації таких заходів варто орієнтуватися на формування навичок безпечної поведінки в цифровому середовищі та здобуття знань щодо:

👉прав людей (зокрема, права в цифровому середовищі); 

👉електронної участі (в ухваленні рішень); 

👉збереження здоров’я під час роботи з цифровими пристроями; 

👉механізмів захисту прав, що порушуються в інтернеті, а також способів отримати допомогу.

Батькам під час комунікації з дитиною варто, зокрема:

📌говорити з дитиною про безпеку в інтернеті та допомагати розвивати  критичне мислення, вчити робити аргументований вибір та нести  відповідальність за його результати;

📌будувати відкриті та довірливі стосунки з дитиною;

📌формувати корисні звички використання ґаджетів та цифрового  середовища та підвищувати самооцінку дитини, дозволяти дитині самостійно робити вибір і бути відповідальною за це;

📌заохочувати користуватися ґаджетами в зонах видимості дорослих;

📌встановлювати часові межі користування ґаджетами та контролювати додатки, ігри, вебсайти та соціальні мережі, якими  користується дитина, та їх відповідність віку дитини; 

📌бути уважними до ознак страху чи тривоги, зміни поведінки, режиму сну та апетиту.

У разі виявлення, що дитина стала жертвою будь-яких проявів насильства, експлуатації, вербування або маніпуляцій у цифровому просторі, варто одразу звертатися до Національної поліції України та надіслати повідомлення про правопорушення до департаменту кіберполіції Національної поліції України (цілодобово).

Психологічну допомогу та підтримку можна отримати за номерами  телефонів:

Національна гаряча лінія з питань протидії насильству та захисту прав  дитини (пн – пт, з 12:00 до 16:00): 

- 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних), 

- 116 111 (безкоштовно з мобільних); 

онлайн-консультація для підлітків у Teenergizer;

чатбот у Telegram і Viber допоможе дізнатися, куди звертатися по допомогу.

Джерело: офіційний сайт МОНУ


Немає коментарів:

Дописати коментар