понеділок, 27 вересня 2021 р.

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ: ПРОЄКТ ПОЛОЖЕННЯ ПРО АТЕСТАЦІЮ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ


Триває громадське обговорення нового положення про атестацію педагогічних працівників. Які нововведення пропонує Міністерство освіти і науки України?

📍Педагог може атестуватися позачергово не раніше, ніж через рік після призначення його  на посаду. Ініціатором цього може бути сам педагог або керівник закладу (р.1. п.3,5-6).

📍 Міжатестаційний період педагога не може бути меншим, ніж 2 роки, крім випадку проведення позачергової атестації. Соціальні відпустки не враховуються до цього періоду (р.1, п.7).

📍Обов'язковою умовою атестації залишається щорічне підвищення кваліфікації (р.1, п.8).

📍Чітко прописані вимоги для присвоєння кваліфікаційних категорій педагогічним працівникам (р.1, п.8):
для кваліфікаційної категорії «спеціаліст»  педпрацівник повинен мати освітній рівень «кваліфіковний робітник», «фаховий молодший бакалавр», «молодший бакалавр», «бакалавр» чи «магістр» і  стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше 1 року;
для кваліфікаційної категорії «спеціаліст ІІ категорії» педпрацівник повинен мати освітній рівень не нижче молодшого бакалавра та стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж 3 роки;
для кваліфікаційної категорії «спеціаліст І категорії» педпрацівник повинен мати освітній рівень не нижче бакалавра та стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж 5 років;
для кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» педпрацівник повинен мати освітній рівень магістр (спеціаліст) та стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж 7 років;
для педагогічного працівника, який має освітньо-науковий / освітньо-творчий ступінь, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» може бути присвоєна за умови наявності стажу роботи на посадах педагогічних працівників не менше 1 року.

📍Педагогічні звання можуть присвоюватися лише працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії» чи «спеціаліст вищої категорії» і беруть участь у процедурах і заходах, пов’язаних із забезпеченням якості освіти та / або впровадженням інновацій, педагогічних новацій і технологій у системі освіти; були визнані переможцями, лауреатами міжнародних, всеукраїнських фахових конкурсів (р.1, п.8).

📍Атестаційна комісія має право прийняти рішення про зниження кваліфікаційної категорії й не підтвердити педагогічне звання, присвоєних раніше (опираючись на вимоги, указані вище). Адміністрація закладу може звільнити педагога з роботи, якщо атестаційна комісія встановить невідповідність займаній посаді (р.1, п.8).

📍Сертифікація педагога є підставою для атестації з присвоєнням наступної кваліфікаційна категорія, педагогічного звання, або підтверджуються наявні вища кваліфікаційна категорія, педагогічне звання. Педагогічні звання такому педагогу  присвоюються незалежно від його кваліфікаційної категорії (р.1, п.8, 10).

📍Для педагогічних працівників, які викладають два і більше предметів, атестація відбувається за кожним предметом (у межах однієї процедури). Якщо педагог працює за сумісництвом у іншому закладі та викладає той самий предмет, то він атестується за основним місцем роботи (р.1, п.9).

📍 Педагог, який атестується, не може бути головою на засіданні атестаційної комісії.

📍 Змінено час затвердження списків педпрацівників, які атестуються, - до 20 грудня (р.3, п.1).

📍 Заяву на позачергову атестацію (незалежно від її ініціатора) педагогічний працівник має подати не пізніше 15 січня року проведення атестації (р.3, п.2).

📍Оскаржити рішення атестаційної комісії І чи ІІ рівня педагог може протягом 5-ти днів  після дати отримання атестаційного листа, у т.ч. в електронному варіанті . Протягом 15-ти днів з дати написання приймається  відповідне рішення, а протягом 3-х робочих днів з дати ухвалення цього рішення педпрацівнику  й у заклад освіти надсилається витяг з рішення про апеляційну скаргу (р.4).

Повний текст проєкту Положення про атестацію педагогічних працівників ознайомитися

Пропозиції та зауваження до проєкту можна надіслати до 05 жовтня 2021 року на електронні адреси v_bozhinskiy@mon.gov.ua  (Божинський Володимир Святославович) або storchak@mon.gov.ua (Сторчак Ніна Анатоліївна) з темою повідомлення «Атестація. Громадське обговорення».

Немає коментарів:

Дописати коментар