понеділок, 14 листопада 2022 р.

"Творцем може бути кожний, якщо в нього є те, що його надихає" (Платон)

Надання якісних освітніх послуг сьогодні вимагає від учителя переходу на більш ефективні форми роботи,  методи та прийоми  навчання. Відповідно зростає роль дидактичних матеріалів, зокрема тих, які допомагають дитині у сприйнятті певної інформації, розвитку як предметних, так і ключових компетентностей. Саме таким засобом навчання є лепбук.

З огляду на багатозначність слова та його використання, найточніший переклад з англійської  — "книжка- складанка". У Вікіпедії знаходимо її визначення: "Книжка складанка (англ. lap book) — багатофункціональна розкладна папка, що містить кишеньки та кріплення для різноманітного дидактичного матеріалу". Це новий метод вивчення, запам'ятовування, узагальнення  певної теми чи інформації, який будується за шаблоном. 

З метою детального ознайомлення учителів, які викладають мовно-літературні предмети, 10-11 листопада 2022 було проведено консультацію на тему "Про лепбук (книжну-складанку) як різновид дидактичного матеріалу". Учасники онлайн-зустрічей дізналися про історію виникнення лепбука, про види та форми, про різноманітність форм мінікниг, про переваги його використання в навчальній діяльності для вчителя та учня; опрацювали алгоритм виготовлення та познайомилися з різноманітними зразками лепбуків та шаблонами для його створення. 

Давньогрецький філософ Платон наголошував: "Творцем може бути кожний, якщо в нього є те, що його надихає". Переконана: вчителі й учні мають того, "що надихає", тому створення лепбука  й використання його в навчальній діяльності стане системним засобом дидактичного матеріалу й на уроці, і позаурочний час.  Це дасть можливість учням проявляти ініціативу, самостійність й винахідливість, представляти свою творчість у незвичайній формі.

P.S. Приємно, що 11 листопада учасниками онлайн-заходу стали наші колеги-херсонці. Для них цей день став історичним днем - днем визволення Херсону від російського агресора.


Рекомендовані джерела, як допоможуть створити лепбук (книжку-складанку)
📘Вайнраух Андрій Валерійович. Майстер-клас зі створення лепбуку. Від ідеї до реалізації перейти
📘 Як зробити лепбук. Майстер-клас перейти
📘 "Тарас Шевченко". Відеоогляд  перейти
📘 Зразок. Лепбук "Українська мова"  перейти 
📘 Зразок. Лепбук "Займенник" перейти
📘 Лепбук."Хлопчик-Зірка" О. Уайльд перейти
📘 Лепбук. Елеонор Портер. "Поліана" перейти
📘 До Дня народження Тараса Шевченка: пізнавальний леп бук від «Всеосвіти» перейти
📘 Лепбук. "Ліна Костенко" перейти   

Немає коментарів:

Дописати коментар