четвер, 2 березня 2023 р.

Сертифікація педагогів-2023


З 2019 року українські педагоги проходять сертифікацію. Її мета -  виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. 

👉Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи.

👉Участь у сертифікації - добровільна. Протягом 2019-2022 років її проходили вчителі початкових класів. Сьогодні налічується  більше трьох тисяч сертифікованих педагогів із чинним сертифікатом.

👉Відповідно до наказу МОН від 16.01.2023 №35, крім учителів початкової школи (не більше 1500)  участь у сертифікації-2023 зможуть взяти вчителі математики і української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти (по 500 осіб).

👉 28 лютого 2023 року схвалено постанову Кабінету Міністрів України від 28.02.2023 № 170 "Про внесення змін до Положення про сертифікацію педагогічних працівників" щодо внесення змін до Положення про сертифікацію педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1190.

👉 На сайті МОНУ зазначено основні зміни:
1. За оновленим порядком у сертифікації можуть узяти участь педагогічні працівники, які на момент реєстрації працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років.
2. Педагогічний працівник, який уже брав участь у сертифікації, але не отримав сертифіката, має право на повторне проходження не раніше ніж через рік.
3. Правом на проходження сертифікації за рахунок коштів державного бюджету педагогічний працівник може скористатися один раз на три роки.
4. Педагогічний працівник, який реєструється для проходження сертифікації, може подати документи електронним способом (скановані копії та/або фотокопії), а також обрати населений пункт, у якому бажає скласти незалежне тестування (з визначеного Міністерством освіти і науки України переліку).

👉 Як зазначає УЦОЯО, сертифікація складається з трьох етапів, які відбуваються послідовно один за одним.
📝Етапи сертифікації:
1) незалежного тестування учасників сертифікації (проводить Український та регіональні центри оцінювання якості освіти);
2) самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності (проводить Державна служба якості освіти та її територіальні органи);
3) вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації (проводить Державна служба якості освіти та її територіальні органи).

📝До кожного наступного етапу допускатимуться ті учасники, які успішно пройшли попередній.
📝Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

👉 Для проведення незалежного тестування учасників сертифікації МОНУ наказом №208 від 27.03.2023 затвердило програми незалежного тестування знань та умінь учителів української та математики.

Реєстрація для учителів української та математики відбудеться протягом 01-11.08.2023:
основний етап (01–07 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;
☑ додатковий етап (07–11 серпня) – у межах загальної граничної кількості.

📅Відповідно до  календарного плану організації незалежного тестування професійних компетентностей педагогів, затвердженого наказом МОНУ №136 від 10.02.2023,  Український центр оцінювання якості освіти проводитиме незалежне тестування для вчителів математики та української мови і літератури 09.09.2023 (для початкових класів - 11.03.2023)

👉 Правильні відповіді до завдань сертифікаційної роботи для вчителів початкових класів буде розміщено на нашому сайті до 13 березня. Учителі ж української мови і літератури, як і  математики, зможуть звірити свої відповіді з правильними 11 вересня.

👉 Результати незалежного тестування стануть відомими вчителям початкових класів до 28 березня, а математики та  української мови і літератури  —  до 25 вересня.

Джерело: УЦОЯО, МОНУ

Немає коментарів:

Дописати коментар