субота, 17 грудня 2022 р.

МИКОЛИНІ СВЯТА - ВАРВАРИ, САВИ, МИКОЛАЯ

Наближаються свята, які в народі назвали Миколиними – Варвари (17 грудня), Сави (18 грудня)  та Миколая (19 грудня). Кожне з них має свою історію та традиції.

Варвара – одна зі святих, яка вважається покровителькою жінок. Її народження припадає на ті часи, коли відбувалися перші гоніння на християн.  Утративши дружину, батько Варвари Діоскор дуже опікувався дочкою. Щоб вберегти дівчинку від різних небезпек та спілкування з християнами, він збудував для неї вражаючий замок, виходити з якого без дозволу батька їй було заборонено. Пізніше він змінив своє рішення, бо дуже хотів видати заміж свою дочку, але вона не погоджувалася на шлюб.
Познайомившись з місцевими християнками, Варвара багато дізналася від них про Бога-творця всього сущого й віддалася християнській вірі (за легендою, Свята Великомучениця вишила ризи самому Ісусові Христові). Вона вирішила стати християнкою. Обряд здійснив  місцевий християнський священник. Через таке рішення дочки батько Діоскор відрікся від неї, віддавши її під суд місцевої влади. Святу Варвару довго катували, але, коли вона прокинулась, на її тілі не було жодної подряпини. Імператор, розлютившись, наказав батьку вбити дівчинку мечем. І Діоскор відрізав їй голову. 
Її визнали святою за невідречення від Ісуса Христа. Спочатку мощі святої Варвари зберігалися в  Константинополі, а з VIII століття - у Києві. Поклонитися сьогодні Святій можна у Київському  Володимирівському соборі. 
У цей день православні християни моляться до святої Варвари та просять здоров’я, добробуту й взаєморозуміння в родині. А ще кажуть, що вечір цього дня треба проводити в колі сім’ї, а протягом дня не сваритися й не лихословити. 
До речі, в Україні  з давніх-давен День святої  Варвари святкували лише жінки. Дозволялося лише  вишивати і ткати.  
Прикмети на святої Варвари:
1. Якщо в ніч на Варвари небо чисте – слід чекати холодів. 

2. Якщо на День Варвари тепло – можна чекати хорошого врожаю. 
3. Люті заморозки на Варвари – до довгої і холодної зими.
4. Яка погода на Варвари, така й на Різдво.

Наступного дня після свята Варвари Великомучениці  вшановують  Преподобного Саву, у народі називають його «батьком зимового Миколая». Це свято вважається  здебільшого  чоловічим.
Життєпис святого Сави свідчить, що  він народився в Каппадокії 439 року. Коли йому виповнилося 8 років, він таємно від батька пішов  до кеновійного монастиря у Флавіані біля Кесарії. У 17 років Сава став ченцем. Спочатку він жив самітником у печері, а потім  зібрав навколо себе учнів-послідовників і засновував монастирі (зараз монастир Мар Саба біля Єрусалиму). Преподобний Сава також написав перший устав церковних служб, так званий «Єрусалимський», який згодом прийняли усі православні монастирі.
Сава постив і молився, за що дістав дар чудотворення. Його молитви  були щирими. Він вимолював дощ, лікував хворих і біснуватих. Тому, за народними повір’ями, у цей день бажано не працювати,  а молитися за одужання хворих.
Прикмети на Сави Преподобного:
1. У печі поліна тріщать – буде холодно.
2. Почав танути сніг  – чекай потепління в найближчі дні.

Завершуються Миколині свята величним Днем святого Миколая, яке всі чекають з нетерпінням і відзначають більш урочисто. 
За історичними переказами,  Миколай народився у віруючій сім’ї,  тому одразу після народження був похрещений. Релігійна атмосфера в родині зробила його аскетичною, щедрою та співчутливою людиною. Згодом, бажаючи здобути освіту, хлопець переселився в місто. Там він став священником.
Після смерті батьків увесь свій спадок Миколай витратив на допомогу нужденним, приносячи таємно до їхніх будинків їжу, теплі речі, іграшки тощо. А ще  він визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. Коли дізналися, хто робить добрі справи, Миколая обрали єпископом. Його стали називати «єпископом-добротворцем».
За життя Миколай встиг зробити чимало добрих справ і він став одним із найважливіших християнських святих. Після його смерті вважалося, що  мощі Святого зцілювали хворих, тому церква канонізувала Миколая, а люди стали шанувати його як заступника та покровителя.
У цей день прийнято молитися й  просити у Святого Миколая допомоги, захисту від бід. Дівчата можуть ворожити, бо, кажуть, цей день наділений магічною силою. Цікаво  спостерігати за погодою: якщо холодно, то і весь зимовий період буде холодним; якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів; якщо перед Миколаєм з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.

Сьогодні цього свята всі чекають з нетерпінням, особливо діти. Вони свято вірять в існування Святого Миколая й усі хочуть отримати від нього гостинця. Головна умова – бути вихованим та слухняним протягом року.  Чекають подарунків і дорослі.
Тож нехай Святий Миколай принесе в кожну хату найцінніші скарби – здоров’я, радість, добробут та МИР!

Немає коментарів:

Дописати коментар