пʼятницю, 15 січня 2021 р.

ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТУ ТИПОВОЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ 5-9 КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕНЬОЇ ОСВІТИ


Міністерство освіти та науки України запрошує до обговорення проєкту Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти
, який розроблений з метою реалізації Державного стандарту базової середньої освіти 

У проєкті представлені два варіанти типових навчальних планів:

  • для закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою;
  • для закладів загальної середньої освіти, в яких є класи (групи) з навчанням мовою корінного народу або національної меншини поряд з державною мовою й закладів загальної середньої освіти, в яких є класи (групи) з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини.

МОНУ зазначає, що кількість навчальних годин, які передбачені типовими навчальними планами, відповідає кількості навчальних годин, що рекомендується для вивчення кожної освітньої галузі відповідним базовим навчальним планом Державного стандарту базової середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898.  

Аналіз проєкту Типової освітньої програми для основної школи дозволяє зазначити наступне:

  • збільшено кількість годин на вивчення української мови, іноземної мови, математики,  природознавства, географії, хімії у всіх класах; інформатики (у 5,6,7 класах).
  • об’єднано кількість годин на  вивчення української та зарубіжної літератур,  і ця кількість зменшена - 3,5 (було 2+2);
  • повернено вивчення предмета "Етика";
  • введено курс "Підприємництво та фінансова грамотність" у 9 класі;
  • змінено назву  курс "Основи здоров’я" на «Здоров’я, безпека та добробут";
  • зменшено кількість додаткових годин для вивчення предметів освітніх галузей, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять; 
  • збільшено тижневе навантаження в 5-8-х класах: 5,6 клас - + 1; 7,8 клас - + 1,5 год
У Типових навчальних планах пропонуються різні варіанти реалізації мовно-літературної галузі:
  • для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою   -  можуть вивчатися галузеві інтегровані курси "Українська мова і література"; "Інтегрований курс літератур (українська та зарубіжна)"; "Інтегрований мовно-літературний курс (українська мова, українська та зарубіжна література)";  друга іноземна мова (не менше двох годин на тиждень).
  • для 5-9 класів з навчанням мовою корінного народу або національної меншини поряд з державною мовою чи з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини - галузеві інтегровані курси "Українська мова і література"; "Інтегрований мовно-літературний курс (мова та література корінного народу або національної меншини)". У випадку запровадження "Інтегрованого мовно-літературного курсу (мова та література корінного народу або національної меншини)" курс "Зарубіжної літератури" вивчається окремо;  друга іноземна мова (не менше двох годин на тиждень).
Як саме  реалізовувати мовно-літературну галузь буде вирішувати кожен заклад самостійно.
Також проєктом документа передбачено, що заклади освіти можуть самостійно визначати кількість навчальних годин на вивчення кожної освітньої галузі в межах заданого базовим навчальним планом діапазону (мінімальна та максимальна кількість навчальних годин для вивчення кожної освітньої галузі). Це дає змогу перерозподіляти навчальні години між галузями на опанування навчальних предметів та інтегрованих курсів, а також на вибіркові освітні компоненти й враховувати особливості організації освітнього процесу та освітні потреби учнів.
Зауваження та пропозиції надсилати до 28 січня на електронні адреси: s_fitsajlo@mon.gov.ua  (Світлана Фіцайло, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління шкільної освіти) та yhkononenko@gmail.com (Юрій Кононенко, начальник головного управління шкільної освіти директорату шкільної освіти).

За матеріалами МОНУ


Немає коментарів:

Дописати коментар