четвер, 25 лютого 2021 р.

ЛЕСІ УКРАЇНЦІ - 150

 


25 лютого 2021 року. 150 років від дня народження Лесі Українки, точніше Лариси Петрівни Косач-Квітки. Про видатну  УКРАЇНКУ  багато прочитано, багато написано, глибоко досліджено її життєвий і творчий шлях. Кожен дослідник знаходить щось нове, цікаве, загадкове.  Але в усіх висновок один: це неповторна,  геніальна, сильна духом  Жінка, із своєрідним  характером, одна з найвизначніших постатей в історії української літератури, твори якої не втрачають своєї актуальності упродовж століть. 

📌 Лесі Українки було не просте, наповнене цікавими фактами й овіяне неабиякими міфами.  Чим приваблює нас всесвітньовідома авторка?

📌 Це тендітна й ніжна жінка була «єдиним мужчиною в нашому письменстві» (Іван Франко).

📌«Для свого віку це – геніальна жінка. … в кожнім її слові я бачив розум і глибоке розуміння поезії, науки і життя!» (Михайло Павлик)

📌Дитинство Лесі минуло на Волині, у сім’ї, де шанували українське слово, українську культуру. Тому національне виховання в ній було понад усе.

📌Леся, Зея, Мишелосія.  Так називали дівчинку в сімейному колі.

📌У 4 роки Леся читала.

📌«Духовний батько» Лесі Українки – дядько по матері Михайло Драгоманов,  якого дуже любила та тримала за взірець для наслідування. Саме йому належить провідна роль у формуванні світогляду дівчини. Від нього вона «запозичила» прізвище для свого  псевдоніма. 

📌З 6-ти років Леся писала. Дуже їй хотілося написати першого в житті листа до своїх любих дядька та дядини Драгоманових

📌Шити й вишивати навчилася у 6 років. Одним з її бажань було вишити батькові сорочку.

📌Її захоплення з дитинства – музика (гра на фортепіано); була здатна до композиторства. На жаль, через хворобу відмовилася від музичних занять.

📌Мала чудовий слух та голос. Записано близько 220 народних мелодій з її голосу.

📌У 9 років написала свій перший вірш «Надія». Кажуть, він був написаний під старим  ясеном біля в’їзної вежі замку Любарта в Луцьку, який дістав назву «Лесин ясен».

📌 У 9 років – початок хвороби Лесі Українки, яка зіпсувала все її життя.

📌До 10-ти років навчалася вдома. А з 10-ти – у Києві разом з братом Мишею. 

📌Коли Лесі було 13 років, у львівському журналі «Зоря» опублікували поезії «Конвалія» і «Сафо», які вперше були підписані псевдонімом «Леся Українка».

📌При допомозі приватних викладачів, матері Олени Пчілки вивчила 11 мов: українську, російську, польську, болгарську, німецьку, французьку, англійську, італійську, польську, грецьку й латинь.  Уміла ними говорити, читати й писати. Також намагалася вивчити  грузинську, шведську  та іспанську мови.

📌Леся Українка – перекладач творів Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра, Міцкевича, Гоголя, Тургенєва тощо.

📌Леся Українка – автор  підручника «Стародавня історія східних народів», який написала для молодшої сестри в 19 років.

📌Леся Українка написала один вірш російською мовою, сповнений іронії,  як відповідь на закид, ніби російська мова їй не по зубах.

📌Берлін, Дрезден, Прага, Відень – саме тут публікувалися твори Лесі Українки за її життя.

📌У 15 років мала перше захоплення  -  Максим Славинський, який вже був повнолітнім. Вони разом займалися перекладом творів  Гейне (пізніше Максима заарештують; його  замучать до смерті у в’язниці чекісти).

📌Справжнє єдине, на жаль, невзаємне кохання Лесі – Сергій Мержинський, за її словами - «друг ідей моїх». Саме йому вона присвятила  свою ліричну сповідь «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…». Саме біля ліжка вмираючого Сергія впродовж однієї ночі була написана Лесею поема «Одержима». 

📌Після 30-ти  років вийшла заміж за Климента Квітку, хоча, крім поваги, нічого до нього не відчувала.

📌Померла Леся Українка  на 42 році життя в грузинському місті Сурамі в Грузії 19 липня 1913. 

📌Поховано Лесю Українку на Байковому кладовищі в Києві.

📌«Лісова пісня» Лесі Українки була написана за 12 днів.

📌Творча спадщина Лесі Українки - понад 100 віршів та 20 драм. Випустила три збірки.

📌Сучасний літературно-меморіальний музей Лесі Українки в Новоград-Волинському – це відбудовані будинки, у яких проживала сім’я Лесі (під час  Другої світової війни вони були зруйновані).

📌За внесок  Лесі Українки в українську літературу її ім’ям у 1970 році назвали астероїд (2616 Lesya), який розташований між орбітами Марса та Юпітера.

📌Сучасні загальновживані слова «промінь» та «напровесні» придумала Леся Українка. 

За матеріалами Інтернет-мережі



Немає коментарів:

Дописати коментар