понеділок, 4 квітня 2022 р.

ЗНО І ВСТУП 2022: ОСНОВНІ ЗМІНИ

Ухвалення Закону №7132 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти" дало можливість випускникам 11-х класів вступати у вищі навчальні заклади без результатів зовнішнього незалежного оцінювання.  Разом з тим Міністерством освіти і науки України  спільно з Комітетом освіти, науки та інновацій ВРУ, освітянами, експертами  розроблено певну модель, що, на їхню думку, дозволить провести вступну кампанію чесно й прозоро. Її презентація відбулася 01 квітня 2022 року  під час онлайн-брифінгу.   

Учасники онлайн-брифінгу:
Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України;
Сергій Бабак,  народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
Сергій Колебошин, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій;
Юлія Гришина,  народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН.

Що очікує вступників до вузів у 2022 році?

👉Форма проведення ЗНО: зовнішнє незалежне оцінювання проходитиме цього року в режимі онлайн, але у спрощеному форматі.

👉Місце проведення тестування: визначений  в районі місця проживання (або тимчасового перебування)  закладу - центру тестування, куди має прибути випускник для складання іспиту.

👉Дата проведеннятестування не буде проводитися в один день і в один час через воєнний стан в Україні та високу ймовірність повітряних тривог у різних регіонах. Планується на проходження тесту мінімум 10 днів. "Також можуть бути додаткові сесії. Якщо ми умовно вийдемо на цифру у 10 днів, то буде 10 варіантів тестів. Тобто, буде 10 можливостей скласти тест. Якщо дитина не може фізично прийти і скласти ЗНО сьогодні, це можна зробити в інший день. Щоразу питання будуть змінюватися, тому недобросовісно виконати завдання можливості не буде. Ми намагалися поставити випускників у максимально рівні умови", – підкреслив Бабак.

👉Безпечні умови: якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то проведення мультипредметного іспиту призупинять, а його учасники підуть у безпечне місце. "Це є основною умовою створення пункту тестування. Після оголошення про відбій повітряної тривоги всі учасники можуть долучитися до продовження ЗНО", -  наголосив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

👉Формат завдання: для вступників розроблять мультипредметний тест з трьох предметів: української мови, математики та історії України. 

👉Кількість завдань: 60.

👉Час виконання тесту: 80 хвилин.

👉Оцінювання тесту:  результат з кожного предмета (тобто це3 оцінки) буде подаватися як у тестових балах, так і за шкалою 100 – 200. Його можна буде побачити одразу після завершення роботи над тестом.

👉Порогові бали:
❗не менше за 125
для вступу на основі загальної середньої освіти (державне замовлення);
150 балів (за винятком вступників за конкурсним балом більше 175 балів) для медичних спеціальностей, зокрема стоматологія, педіатрія;
130 балів для здобуття освітнього рівня магістра за спеціальністю фармація, промислова фармація; 
140 балів для спеціальностей галузей право, публічне управління, адміністрування, міжнародні відносини.

👉Реєстрація: до 19 квітня 2022 року всі бажаючі вступати до вузів у 2022 році повинні обов'язково зареєструватися для  складання мультипредметного тесту. Для цього потрібно створити реєстраційну картку перейти. Заповнивши та роздрукувавши, випускник повинен віддати її керівнику закладу освіти або надіслали до регіонального центру оцінювання якості освіти. Тим, хто вже зареєструвався, нічого додатково робити непотрібно.

!!! ВАЖЛИВО! "Є випускники, які навчаються в коледжах, але вже склали ЗНО раніше. Статистично, таких громадян під 10%. Це велика кількість людей, і обмежувати їх ніхто не збирається. Якщо три роки не пройшло, такими сертифікатами можна скористатися",  – підкреслив Сергій Бабак. 

👉Особливості вступної кампанії: абітурієнт має подати до вузу (онлайн) один сертифікат з результатами мультипредметного тесту,  мотиваційний лист, інформацію про документ про освіту та заяву.  Якщо вступ передбачає співбесіду, творчий конкурс чи фаховий іспит, то вони проводитимуться онлайн. Середній бал атестата враховуватися не буде.

👉Перегляд презентації "Вступна кампанія у 2022 році в умовах війни та подолання її наслідків" перейти

👇Перегляд онлайн-брифінгу  про особливості вступної кампанії в 2022 році


Немає коментарів:

Дописати коментар