пʼятницю, 15 березня 2024 р.

Національний тиждень читання поезії

У 2024 році Український інститут книги планує Національному тижню читання  присвятити 4 тижні. 16-24 березня в Україні - тиждень читання поезії, який присвячується Всесвітньому дню поезії (21 березня). Його мета - привернути увагу до ролі поетичного слова під час великої війни. 

👉 За словами Українського інституту книги, "тиждень поезії є гарною можливістю відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою".

👉 Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – "Ріки незмінно течуть додому".

👉 Чому саме ДІМ? "Поняття "дім" для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна", - зазначається на офіційному сайті Інституту книги

👉 Упродовж тижня поезії в Україні та за її межами заплановано низку різноманітних подій: поетичних читань, зустрічей з поетами та поетками, конкурси віршів, онлайн-заходи та флешмоби.

👉У межах Національного тижня читання поезії 2024 Інститут книги презентує каталог української поезії останніх років. "Це спроба зібрати під однією обкладинкою концентрат поетичних голосів, що з'являються в українських книгарнях та бібліотеках під час великої війни", – пояснюють в УІК. Він складається із чотирьох розділів: "Поезія (з) війни", "Сучасна українська поезія", "Класика" та "Поетичні антології" завантажити

👉 Організатори Тижня читання поезії хочуть привернути особливу увагу до поезії авторів та авторок, які приєдналися до лав українського війська. Тож оголосили у соцмережах флешмоб Марафон військової поезії. Усіх охочих закликають публікувати на своїх сторінках тексти або відео з читанням вірша поета чи поетки, які боронять Україну. Пост просять супроводжувати хештегом #тижденьпоезії2024, а також вказувати автора вірша.

👉 Команда УІК запрошує організаторів літературно-мистецьких заходів позначити свої події, пов'язані з поезією, на мапі активностей. "Наша мета – створити єдиний інформаційний простір, де кожен зможе знайти близькі для себе події: читацькі зустрічі, воркшопи, лекції та інші заходи, що сприяють популяризації читання", – зазначають організатори. Щоби долучитися, спланувати та зареєструвати свої заходи, представникам/цям закладів освіти, освітніх та наукових інституцій тощо потрібно заповнити гугл-форму перейти

👉До Національного тижня читання поезії також долучився Кіт Інжир, спільно з яким організатори розробили посібник для вчителів "Як провести тиждень читання поезії у школі: 5 порад від Кота Інжира" перейти

👉Щодо інформаційної підтримки акції та потенційних партнерств можна звертатися на електронну пошту olha.shevchuk-kliuzheva@ubi.org.ua до Ольги Шевчук-Клюжевої, начальниці відділу зв'язків із громадськістю Українського інституту книги.

👉 Про перебіг тижня читання поезії можна прочитати тут.

👉 Детальна інформація про Національний тиждень читання перейти

Джерело: З просторів Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар