середу, 16 грудня 2020 р.

ПЕДАГОГІЧНА ІНТЕРНАТУРА: ЩО І ЯК

 

З поняттям «педагогічна інтернатура» вперше ми познайомилися  в Законі України «Про повну загальну середню освіту» (стаття 23) Що таке педагогічна інтернатура? Педагогічна інтернатура - це система заходів, які організовуються в закладі освіти для молодого вчителя – випускника  закладу вищої освіти, який не має досвіду роботи та приймається на посаду педагогічного працівника вперше. Її мета -  підтримка молодого вчителя, набуття та  вдосконалення професійних компетентностей і фахової  майстерності протягом першого року його професійної діяльності. Тобто особи, які вперше приймаються на посаду вчителя, мають пройти педагогічну інтернатуру протягом першого року роботи. 
Педагогічна інтернатура організовується відповідно до наказу керівника закладу освіти, який видається в день прийняття на роботу молодого педагога.  Призначається педагог-наставник, який буде допомагати молодому колезі в його професійному розвитку (надання консультацій, відвідування навчальних занять, опрацювання відповідної літератури тощо). Це має бути  досвідчений педагогічний працівник зі стажем роботи не менше 5-ти років, який викладає той самий або споріднений предмет, тобто має таку ж або споріднену предметну спеціалізацію. Педагог-наставник за свою роботу зможе отримувати доплату в розмірі  20%  посадового окладу в межах фонду оплати праці закладу освіти. 
Організація педагогічної інтернатури регулюватиметься Положенням про педагогічну інтернатуру, проєкт якого Міністерство освіти і науки України пропонує для обговорення. Зауваження та пропозиції можна подати до 28 грудня 2020 року. 
ДОЛУЧАЙТЕСЯ ДО ОБГОВОРЕННЯ!


Немає коментарів:

Дописати коментар