понеділок, 17 січня 2022 р.

КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ЩОДЕННОГО СПОРТУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Міністерством освіти і науки спільно з Міністерством молоді та спорту розроблено  Концепцію розвитку щоденного спорту в закладах освіти, яка затверджена спільним наказом МОН України від 27.10.2021 № 1141/4088. Її мета - запровадження новітніх підходів до фізичного виховання, а також створення умов для фізичного розвитку та рухової активності здобувачів освіти.

📌Концепція набирає чинності з 01 січня 2022 року. Її автори зазначають, що рухова і фізична активність є важливим чинником формування, збереження, зміцнення здоров'я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькому віці. 

📌Відповідно до Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти з 01.01.2022 року мають проводити заходи з щоденної рухової активності та фізкультурно-оздоровчі заходи з поєднанням традиційних та інноваційних підходів і форм проведення:
☑ ранкову гімнастику;
☑ фізкультхвилинки під час уроків та занять;
☑ активні перерви;
☑ міні-змагання під час уроків:
☑ челенджі; 
☑ флешмоби, 
☑ години здоров'я за потреби із застосуванням онлайн формату.

📌Реалізовувати концепцію її автори пропонують шляхом розробки модельної навчальної програми з фізичної культури для шкіл з урахуванням мінімальної та максимальної кількості обов'язкових навчальних занять, удосконалення методики проведення позаурочних заходів фізкультурно-оздоровчого спрямування, проведення занять у спортивних гуртках і секціях, групах загальної фізичної підготовки тощо.

📌Окрім того, пропонується організовувати та проводити щоденну рухову  активність, фізкультурно-оздоровчі заходи з поєднанням традиційних та інноваційних підходів і форм проведення (шкільні, селищні, міські, всеукраїнські фан-змагання JuniorZ, міні-змагання під час уроків, фестивалі, челенджі, флешмоби, ранкова гімнастика, фізкультхвилинки під час уроків та занять, активні перерви, години здоров'я за потреби із застосуванням онлайн формату).

📌Автори Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти наголошують, що реалізація концепції сприятиме формуванню ефективної навчальної системи щоденної рухової активності в закладах освіти, створенню нової моделі мотивації дітей до занять фізичною культурою та спортом, створенню умов для занять руховою активністю здобувачів освіти шляхом модернізації, ремонту об'єктів спортивної інфраструктури закладів освіти.

📎Наказ МОН від 27.10.2021 № 1141/4088 "Про затвердження Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти" перейти

Джерело: сайт Osvita.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар